www.csupor.freewb.hu
                                             

MENÜ

  Rakott krumpli:

 


-1kg burgonya

-6 tojás

-20 dkg füstölt kolbász

-1 nagy doboz tejföl

-1 ek. ételízesítővaj vagy margarin

-15 dkg trappista sajt

elkészitése:kb 90 perc

A rakott krumpli elkészítése:

A burgonyát  héjában megfözzük, és még melegen lehúzzuk a héját, majd karikázzuk fel.A tojást is megfőzzük, meghámozzuk, és karikára vágjuk.A kolbász héját lehúzzuk és felkarikázzuk.A sütőt 200 fokra előmelegítjük.Egy tűzálló tál alját megkenjük vajjal, beterítjük egy sor krumplival, enyhén megsózzuk, és megszórjuk ételízesítővel.Ráhalmozunk egy sor tojást, majd egy sor kolbászt, és a tetejét megkenjük tejföllel.Újabb sor burgonya, ételízesítő, tojás, kolbász és tejföl következik.A tetejére tesszük a maradék krumplit és megkenjük a maradék tejföllel.Megszórjuk reszelt sajttal, és kb 35-40 percig sütjük, amíg a sajt megpirul.

A rakott krumpliról a sajtot el is hagyhatjuk, helyette tehetünk rá füstölt szalonnát is

 

 

Gulyásleves

         Hozzávalók

 -0,5 kg marhacomb

-1-1 szál sárgarépa, fehérrépa

-1 fej vöröshagyma

-só, bors,pirospaprika

-1 paradicsom

-1 zöldpaprika

-petrezselyemzöld

-2-3 nagyobb burgonya

         Elkészítés

 

 A hagymát feldaraboljuk, a zöldségeket megtisztítjuk, a répaféléket vékonyan felszeleteljük, a burgonyát kockára vágjuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk. A paprikát félkarikára, a paradicsomot kockára vágjuk.  A húst felkockázzuk. Kevés zsíron megfonnyasztjuk a hagymát egy nagy lábasban. Lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverünk 1 teáskanálnyi pirospaprikát. Ha csípős levest szeretnénk, akkor erős pirospaprikát használjunk. Visszatesszük a tűzre,  rádobjuk a húst és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, kevés vizet, és fedő alatt a saját levében kb 1 óráig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a többi zöldséget, sózzuk, borsozzuk,  és felöntjük kb 2 liter vízzel. Addig főzzük, amíg minden vajpuha nem lesz.
 

A serpenyős csirke

        -50 dkg csirkemellfilé

        -2 fej vöröshagyma

        -10 dkg füstölt kolbász

        -1 db hegyes erős paprika

        -2 db paradicsom

         -1 tk paprikakrém

         -2 gerezd fokhagyma

         -bors

         -

 Elkészités:

A csirkemellet vágjuk kis szeletekre. A hagymát szeleteljük fel, a paprikát karikára, a paradicsomot pedig cikkekre vágjuk. A fokhagymát nyomjuk össze, a kolbászt karikázzuk fel. Hevítsünk olajat egy serpenyőben, majd tegyük rá a hússzeleteket, és pirítsuk mindkét felüket pár percig. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, sózzuk, borsozzuk, és további 5 percig süssük. Ekkor tegyünk rá fedőt, és a hús megpuhulásáig párpljuk. Burgonyapüré vagy steak burgonya illik hozzá leginkább.

 

Paradicsomos káposzta húsgolyókkal

hozzávalok:

 -50 dkg sertés comb

-7 evőkanál rizs előfőzött

-1 db tojás

-1 kiskanál knorr füszervarázs

-1 kg fejes káposzta

-2 evőkanál liszt

-2 evőkanál olaj

-15 dkg paradicsompüré

-1 kiskanál őrölt kömény

-1 evőkanál Delikát8 ételízesítő

-1 kiskanál cukor

Először a húsgombócot készítjük el. Ehhez egy tálban kézzel összegyúrjuk az előfőzött rizst, darált húst a tojást és a Grill fűszervarázst. A tojást külön üssük fel kis tálkába, hogy ha rossz, nehogy az egészet elrontsa. Tegyük félre.

A káposzta külső leveleit szedjük le, vágjuk félbe, majd negyedbe, és vágjuk ki a torzsáját. Vágjuk csíkokra.

Tegyük egy nagy lábosba, öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen el lepje. (Főzés közben összeesik a káposzta, és túl sok lesz a leve a végén.) Tegyük rá a Delikát8-at, és egy kevés cukrot. Közepes lángon, fedő alatt főzzük.

Közben vizes kézzel formázzuk meg gömbölyűre a húsgombócokat. Nyomjuk jól össze, nehogy szétessenek főzés közben.

Ha a káposzta majdnem puha, készítsük el a rántást: az olajat forrósítsuk meg egy kis lábosban, tegyük hozzá a lisztet és pirítsuk világosra. Tegyük hozzá a paradicsomsűrítményt, köményt, és keverjük jól el. A tűzről levéve kevés hideg vízzel keverjük simára. Öntsük a lábosba, és keverjük ezzel is el. Ízesítsük a leveskockával.

Tegyük óvatosan a tetejére a húsgombócokat. Rázogassuk össze, és további 10 perc alatt főzzük készre. Időnként óvatosan keverjük át.

Ha elkészült, kóstoljuk és szükség szerint sózzuk, cukrozzuk.

 

Rakott kelkáposzta

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

-

-80 dkg darált hus

-10 dkg vöröshagyma

-1 dkg fűszer paprika

-20 dkg rizs

-80 dkg kelkáposzta

-1 dl olaj

-5 dkg vaj

-3 dl tejföl

-só

-majoránna

-fekete őrölt bors

-őrölt kömény

elkészités:

A megmosott, 3-4 cm-es csíkra felvágott kelkáposztát, sós vízben leforrázzuk., majd leszűrjük. A leforrázott kelkáposztát sózzuk, fűszerezzük őrölt köménnyel, majoránnával.Finomra vágott hagymát olajon megpirítjuk. Ha a hagyma megpirult, lehúzzuk a tűzhelyről, megszórjuk fűszer paprikával, összekeverjük.Kevés vízzel felöntjük, és átforraljuk.Majd belerakjuk a darált hust.Soval ,borsal izesitjük

30 perc alatt készre pároljuk. Közben a rizst, sós, forró vízben készre főzzük, majd leszűrjük. A megpárolt húst összekeverjük főtt rizzsel.

A tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk margarinnal, és kimorzsázzuk.

A kelkáposzta felével kibéleljük a tepsi alját, ráhelyezzük húsós-rizses tölteléket, majd betakarjuk a kelkáposzta másik felével. A tetejét egyenletesen megkenjük tejföllel.

180 °C-os sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

 

 

Asztali nézet